Naar overzicht

Magnesium (Mg)

Magnesium, wanneer je een beetje bezig bent met voeding en gezondheid kom je zeer zeker het mineraal magnesium (Mg) tegen. Het is nodig voor tal van functies in het lichaam. Als je verder leest zal je erachter komen waarom het zo belangrijk is.

Magnesium is een belangrijk mineraal dat voorkomt in veel voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in volkorenbrood en volkoren graanproducten, groente, noten, melk, melkproducten, vlees en niet op de laatste plaats water1-2-3. Het komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen, maar toch kan er in het westers voedingspatroon een tekort ontstaan. Groene groenten, volkoren graanproducten, noten en zaden bevatten aanzienlijke hoeveelheden magnesium, maar vaak wordt er van deze producten te weinig gegeten. Bovendien raakt de bodem uitgeput, waardoor er minder mineralen voorkomen in plantaardig voedsel. Kraanwater is dus een goede bron van magnesium, want met het drinken van 1 liter water krijgt men 40-50 mg magnesium binnen2-3-4.

Werking in het lichaam

Magnesium is een mineraal dat voorkomt in iedere cel van het menselijk lichaam. Volgens de Nederlandse gezondheidsraad heeft een volwassen mens gemiddeld genomen behoefte aan 350 mg magnesium per dag4. Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht, iemand die meer dan 70 kg weegt heeft bijvoorbeeld meer nodig3-4-5. Het is een onmisbaar mineraal dat daarom ook betrokken is bij vele processen in het lichaam. Zo is het betrokken bij de energieproductie, een goede werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van stevige botten.

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is belangrijk als ondersteuning voor de stofwisseling6. Een enzym is een stof die nodig is om een reactie mogelijk te maken. Het kan ook zijn dat een enzym de reactie versnelt. Het is bijvoorbeeld betrokken bij de celgroei, celdeling, de bescherming van de celmembranen, de aanmaak van hormonen en de synthese van eiwit. Makkelijk uitgelegd is magnesium dus nodig voor de vorming van botten en spieren, de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen, het goed functioneren van spieren, een goede werking van de enzymen en voor de energieproductie in de lichaamscellen3-4-5.

Magnesium voorraad

Ongeveer 1% van de magnesium voorraad is terug te vinden in het bloed. Bij bloedafname is het daarom dus lastig te zien hoeveel magnesium er daadwerkelijk in het lichaam aanwezig is en uitsluitend ernstige tekorten kunnen zo worden opgemerkt. Ongeveer de helft van de magnesium voorraad bevindt zich in het bot, in combinatie met calcium en fosfaat. Magnesium tekort wordt zeer regelmatig niet goed opgemerkt omdat voor een accurate bepaling van de magnesiumstatus de urine voor 24 uur gecontroleerd dient te worden. De bepalingen van het gehalte kalium en calcium in het bloed en urine kunnen daarom bijdragen aan een inzicht in de magnesiumstatus. Tegenwoordig komen er steeds weer meer instrumenten beschikbaar om het vrije magnesium te kunnen bepalen3-4-5.

Magnesium wordt uit voedsel goed geabsorbeerd, dit gebeurt in het hele spijsverteringskanaal, maar vooral in het eerste gedeelte van de dunne darm. De opname is afhankelijk van de het magnesiumgehalte in het voedsel. Bij een normaal magnesiumgehalte in het lichaam wordt 40-50% van het magnesium uit het voedsel opgenomen. De opnamen via supplementen is ongeveer 38%. Hoe lager het magnesiumgehalte in het lichaam hoe hoger de opname zal zijn6-7.

Biologische beschikbaarheid

De biologische beschikbaarheid van liposomale magnesium is vele malen hoger dan via traditionele supplementen. Maar wat is biologische beschikbaarheid ook alweer en waarom is het zo belangrijk? In de blog over curcumine hebben we het hier ook al even over gehad. Biologische beschikbaarheid is een farmaceutische term, gebruikt om aan te geven in welke mate de werkzame stoffen van een geneesmiddel beschikbaar komen op de juiste plaats.

Liposomale voedingssupplementen versus traditionele voedingssupplementen

Bij liposomale voedingssupplementen zie je ook vaak deze term, biologische beschikbaarheid. Wanneer je gebruik maakt van een liposomaal voedingssupplement, dan is de biologische beschikbaarheid van dat product vele malen hoger ten opzichte van traditionele voedingssupplementen. Bij traditionele voedingssupplementen, dus niet liposomaal, gaat veel van de werkzame stof verloren in de maag door de aanwezigheid van maagzuren. De liposomale magnesium zit mooi verpakt in lipiden, vetbubbeltjes. Deze zorgen voor een transport waarbij de magnesium precies aankomt daar waar nodig is, in de dunne darm, waar het kan worden opgenomen.

Combinatie met sport

Een leuke test die je zelf kunt doen: neem magnesium in voordat je gaat slapen. Slaap je beter? Dan had je mogelijk een (klein) tekort. Magnesium is een natuurlijk slaapmiddel dat samenwerkt met het hormoon melatonine. Melatonine zorgt voor een goed bioritme, wat betekent dat je consistenter en op vaste tijden slaapt en wakker wordt8. Magnesium helpt dus de slaap te bevorderen. Slaap is essentieel voor optimale prestatie en herstel van sporters.

Maar daarbij heeft magnesium zelf ook een 1 op 1 effect op spierherstel en prestatie. Het stimuleert de “rest en digest” modus van ons lichaam en zorgt daarmee voor ontspanning van de spieren en beter herstel. Ook bevordert magnesium kracht en spiertoename binnen krachtsport. Een belangrijk mineraal voor de sportende mens dus! Maar sporters hebben daarbij ook een verhoogde behoefte aan magnesium, tot wel 20%! Een sporter loopt dus sneller risico op een tekort. Sport je veel? Suppleer dan dagelijks om een tekort te voorkomen9-10.

DQA Direct Liposomale Magnesium+

Ons hoogwaardige mineralencomplex met magnesium, zink, selenium, chroom en taurine is een mooi product wat kan ondersteunen bij vermoeidheid en bij een normale werking van de spieren en zenuwen. Het mineraal magnesium, zoals eerder omschreven, is heel belangrijk voor de energieproductie en de prikkeloverdracht. DQA Direct Liposomale Magnesium+ bevat toegevoegde liposomale spoorelementen, namelijk zink, chroom en selenium. Essentiële spoorelementen zijn nodig voor alle vormen van leven. Een spoorelement is een element dat in voeding aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in kleine hoeveelheden nodig is10-11.

Zink

Het zink gehalte in voedingsmiddelen is laag en komt vooral voor in eiwitrijke bronnen zoals vlees, vis, schelpdieren, kaas, eieren, volkoren graanproducten, peulvruchten, zilvervliesrijst, noten, tahoe, gist, zaden, cacao en yoghurt. Vooral oesters, krab, mosselen en garnalen bevatten een hoog gehalte aan zink.

Zink is nodig voor de opbouw van eiwitten, dus voor de groei en vernieuwing van cellen en weefsels. Het zorgt zo voor gezonde botten, haar, huid en zorgt voor een goed geheugen. Zink draagt bij aan de vruchtbaarheid en werkt als een anti-oxidant12.

Chroom

Chroom komt voor in veel voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan vlees, volkoren graanproducten, fruit, groenten, noten, specerijen, gist, bier en wijn. Maar het chroomgehalte in voedingsmiddelen is sterk afhankelijk van de lokale bodem- en de watercondities, evenals de landbouw- en productieprocessen die worden gebruikt13.

Chroom is belangrijk voor het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme. Het verbetert de ratio tussen het goede en slechte cholesterol. Voldoende chroom kan van belang zijn om de vetopslag in het lichaam onder controle te houden14.

Selenium

Selenium is een essentieel sporenmineraal dat voorkomt in de bodem en het water. Het komt niet veel voor in voedingsmiddelen. Goed bronnen van selenium zijn bijvoorbeeld paranoten, vis, schaal- en schelpdieren, biologisch vlees, peulvruchten en havermout.

De functie van selenium houdt voornamelijk verband met zijn antioxiderende eigenschappen. Selenium kan beschermen tegen een breed scala aan milieuverontreinigende stoffen zoals medicijnen15.

Taurine

Taurine is een bioactieve stof en speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme. Het zou ook een gunstig effect hebben op de hartspier. Een tekort aan taurine kan een zwak energiemetabolisme en een disfunctie veroorzaken. Ook kan taurine kan de spierprestaties versterken.

Taurine komt voor in vlees, vis en energydranken. Het komt van nature voor in het lichaam en het lichaam kan deze stof ook zelf maken16.

Magnesium, zink, chroom, selenium en taurine dragen dus bij aan een zo hoog mogelijke vorm van orale absorptie. DQA DirectLiposomale Magnesium+ is een prachtige aanvulling op gezonde voeding. Het kan bijdragen aan een normale werking van de spieren en het brein en het ondersteunt bij vermoeidheid. Het supplement is vloeibaar en wordt snel opgenomen.

Bronvermelding

  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
  2. McLean, R. M. (1994b). Magnesium and its therapeutic uses: A review. The American Journal of Medicine, 96(1), 63–76. https://doi.org/10.1016/0002-9343(94)90117-1
  3. Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. (2015b). Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients, 7(9), 8199–8226. https://doi.org/10.3390/nu7095388
  4. https://doi.org/10.3390/nu7095388file:/kernadvies+Voedingsnormen+voor+vitamines+en+mineralen+voor+volwassenen.pdf
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#h5
  6. MAGNESIUM STATUS AND MAGNESIUM THERAPY IN CARDIAC SURGERY: A SYSTEMATIC REVIEW AND META‐ANALYSIS FOCUSING ON ARRHYTHMIA PREVENTION. (2019). Internal Medicine Journal, 49(S3), 5. https://doi.org/10.1111/imj.1_14295
  7. Schuchardt, J. P., & Hahn, A. (2017). Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium- An Update. Current Nutrition & Food Science, 13(4). https://doi.org/10.2174/1573401313666170427162740
  8. Bohn, T. (2008). Dietary factors Influencing Magnesium Absorption in Humans. Current Nutrition & Food Science, 4(1), 53–72. https://doi.org/10.2174/157340108783497427
  9. Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res. 2006 Sep;19(3):180-9. PMID: 17172008.
  10. Brilla, L. R., & Haley, T. F. (1992). Effect of magnesium supplementation on strength training in humans. Journal of the American College of Nutrition, 11(3), 326–329. https://doi.org/10.1080/07315724.1992.10718233
  11. Modern Nutrition in Health and Disease. (1965). Diabetes, 14(6), 375–376. https://doi.org/10.2337/diab.14.6.375b
  12. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc. (2014). EFSA Journal, 12(10), 3844. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2014.3844
  13. Sala, M., Breithaupt, L., Bulik, C. M., Hamer, R. M., La Via, M. C., & Brownley, K. A. (2016). A Double-Blind, Randomized Pilot Trial of Chromium Picolinate for Overweight Individuals with Binge-Eating Disorder: Effects on Glucose Regulation. Journal of Dietary Supplements, 14(2), 191–199. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1207124
  14. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
  15. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/#h7
  16. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/taurine.aspx